Groen, een klein beetje helpt al

jun 15, 2017 | Natuur

Stadsleven

De meeste mensen in Nederland wonen in een stad. Het leven in een stad zorgt voor dynamiek en diversiteit, maar kent ook zijn keerzijden. Zo kampen mensen in de stad ten opzichte van mensen die op het platteland wonen bijvoorbeeld 21 procent vaker met angststoornissen, 39 procent vaker met depressie, en 50 procent vaker met schizofrenie. De oorzaak hiervan? In de stad is het niet alleen hectischer, er is ook minder natuur.

Natuur, welbevinden en gezondheid

Een natuurlijke omgeving helpt om gezond te blijven. Uit onderzoek blijkt dat meer groen samenhangt met meer geluk, minder overgewicht en een langere levensduur. Ook een groen uitzicht vanuit huis helpt al om beter om te gaan met stressvolle situaties. Zelfs een natuurfoto in huis of op kantoor kan al het gevoel geven ‘in de natuur te zijn’. Een klein beetje natuur om je heen is dus al van invloed op je welbevinden en gezondheid.

Effect van groen

Maar wat is het effect van groen nu precies? Bomen en planten zetten de hersenen in een andere ‘mindset’: van waakzaam, extern en visueel gericht naar intern gericht en reflectief. Mensen kunnen hun aandacht beter controleren nadat zij bijvoorbeeld in het park of hun tuin zijn geweest. Dit komt doordat hun hersenen dan even niet in aanraking zijn gekomen met alle prikkels in de stad. Natuur zorgt ervoor dat mensen zich beter kunnen concentreren en leren, meer ‘mindful’ (bewust) kunnen leven en zich ‘intern’ gelukkiger voelen.

Natuur in de stad

Mensen die in de stad wonen zijn niet snel geneigd de natuur op te zoeken en laten zich gauw meeslepen in een levenspatroon vol drukte en stress. Uit onderzoek blijkt echter dat stedelingen het gevoeligst zijn voor omgevingsprikkels en stress, en dus eigenlijk de grootste behoefte aan natuur hebben. Woon jij in de stad? Zorg er dan voor dat jij vaker in het groen bent. Hiervoor hoef je niet meteen naar het bos te rijden. Ga eens wat vaker naar een park in de buurt, of fiets er doorheen op weg naar huis. Heb je pauze op werk? Ga dan vaker een blokje om, vast en zeker dat je dan diverse bomen en planten zult zien. Heb je een tuin? Misschien is tuinieren dan wel iets voor jou. En voor de liefhebbers: ‘boomknuffelen’ is ook altijd nog een optie!

Singelpark

Het Singelpark omringt het historisch centrum van Leiden met groen. “Vrienden van het Singelpark” organiseren allerlei leuke activiteiten in het park, zoals Singelparkwandelingen. Ook kunt u als vrijwilliger tuinwerkzaamheden doen in de Kweektuin bij het Centraal Station of in het Huigpark. En u kunt natuurlijk actief worden als Vriend.

Meer informatie

Polderpark Cronesteyn

In polderpark Cronesteyn is een vrijwilligersgroep actief die natuurbeheerwerk uitvoert, zoals knotten, zagen, uitdunnen. Met als doel om de natuurwaarden in het park te verhogen. Omdat het gezond en leuk is om buiten te werken, én omdat je zo steeds meer leert en betrokken raakt bij de natuur in het park.

Meer informatie

De Drakentuin

De Drakentuin is een buurttuin aan de Driemanschapskade met groente, fruit, kruiden, bloemen en natuurlijk een groene draak. In het wilgenprieel kun je lekker zitten. Er wordt gezamenlijk gewerkt in de tuin op woensdag (14.00-16.00u) en zaterdag (10.00-12.00u). Iedereen is welkom!

Meer informatie

Kruidentuin

Het voormalig gemeenteplantsoen aan de Ingenieur Driessenstraat (500 vierkante meter) is door vrijwilligers omgetoverd tot een planten en insectenparadijs! Met bankjes om te observeren en te genieten van de grote diversiteit, en op aanvraag informatie over de beplanting en de waarnemingen tot nu toe! Ook gelegenheid tot het (met mate) plukken van keukenkruiden die in de centrale kruidenbak groeien.

Meer informatie

Stadstuinderij Het Zoete Land (Zoeterwoudsesingel)

Wil je meer leren over het verbouwen van voedsel op een natuurvriendelijke manier? Samen met andere enthousiaste vrijwilligers help je onder begeleiding van de tuinder het Zoete Land mooier en gezonder te maken.

Meer informatie