Samen: leuker én gezonder

jun 14, 2017 | Sociale contacten

Deel uitmaken en erbij horen

Of het nu gaat om familie, vrienden, kennissen of collega’s: we willen graag ergens toebehoren en een belangrijk deel uitmaken van iets dat groter is dan onszelf. Mensen zijn sociale wezens en hebben behoefte aan waardevolle relaties en gezelschap van anderen. Hoewel we ook waarde hechten aan autonomie en een eigen identiteit (sommigen meer dan anderen), is een bepaalde mate van de ‘need to belong’ op ons allemaal van toepassing. Deze ‘need’ gaat over de behoefte om aandacht te geven en te ontvangen van anderen.

Beter voor lichaam en geest

Te weinig gezelschap heeft negatieve gevolgen voor onze geestelijke en lichamelijke gezondheid. Uiteraard is dit voor ieder mens verschillend. Zo kan jij minder of meer behoefte hebben aan gezelschap dan ik. Maar zodra we onvoldoende contact hebben met anderen kan dit leiden tot verminderd welbevinden, eenzaamheid, of zelfs een depressie.
Depressieve klachten kunnen vervolgens ook tot lichamelijke klachten leiden. Zo hangen lichaam en geest met elkaar samen. Hoofdpijn, hartproblemen, verminderde concentratie en geheugen, slaapproblemen, minder eetlust, en gewichtstoename of afname zijn veel voorkomende klachten onder mensen met een depressie.

Sociale activiteiten

Een oplossing om uit deze negatieve spiraal te komen is om meer onder de mensen te zijn: om sociaal actiever te zijn. Maar ook kun je negatieve gevoelens zoals eenzaamheid, somberheid en lusteloosheid voorkomen door meer tijd met anderen door te brengen. Bijvoorbeeld met buurtgenoten, of door middel van een nieuwe sport, cursus of activiteit met anderen. Zo ben je ook nog eens bezig met iets wat jij leuk vindt om te doen!