Succesverhalen Leiden

Maker van eigen geluk

Het leven van Mouna, 48 jaar, is in korte tijd op indrukwekkende wijze veranderd. Een paar jaar geleden was zij nog getrouwd en leidde zij een vrij besloten bestaan. In die tijd had zij geen contact met autochtone Nederlanders. Nadat zij was gescheiden van haar ex-man bezocht Mouna haar huisarts omdat zij last had van slaapproblemen, somberheid en angsten. Haar huisarts verwees haar door naar een welzijnscoach die met haar in gesprek ging. Samen gingen zij op zoek naar nieuwe mogelijkheden.

De welzijnscoach raadde Mouna aan om eerst naar een psycholoog te gaan om haar psychische klachten te behandelen. Zij volgde haar advies op. Vervolgens hielp de welzijnscoach haar door te onderzoeken welke activiteiten aansluiten bij Mouna’s drijfveren. Zij was met name op zoek naar contact met anderen en gezelligheid. De welzijnscoach heeft haar geholpen door mogelijkheden te herkennen, welke zij vervolgens zelf heeft benut. Het was een groot succes. Mouna’s weken zien er tegenwoordig namelijk zo uit:

Maandag: Nederlandse les
Dinsdag: Nederlandse les + naailes
Woensdag: Nederlandse les (2 ×) + fietsles
Donderdag: Vrijwilligerswerk in de Ruilbus
Vrijdag: Naar bibliotheek (voor taalhulp) + vrijwilligerswerk bejaardentehuis
3 × per maand: Praat- en eetgroep: gezellig samen eten

Hoe Mouna zich nu voelt? Zij slaapt beter, is actiever en veel onder de mensen. Hierdoor voelt zij zich beter en gelukkiger. Het contact en de gezelligheid met anderen doen haar goed. Mouna vertelt veel vriendelijke mensen te hebben ontmoet en actief aan de slag te zijn gegaan om haar Nederlandse taal te verbeteren. Mouna is ambitieus en wil graag verder leren. Zo geeft zij aan interesse te hebben in een opleiding of cursus binnen de ouderenzorg. Ook zou zij in de toekomst graag computerlessen willen volgen.

Zonder haar huisarts, welzijnscoach en psycholoog was het haar niet gelukt om te zijn waar zij nu is. Maar zonder haar eigen veerkracht en doorzettingsvermogen was het Mouna nooit gelukt om haar leven weer op de rails te krijgen. Om zichzelf weer gelukkig te maken.

Meer plezier en zin in het leven

Echtpaar: welzijnsrecept voor de één helpt ook de ander!

Els, een getrouwde vrouw van in de zestig, werd vanuit de huisartsenpraktijk doorverwezen naar de welzijnscoach. Ze had veel zorgen. Haar klachten wezen in de richting van een depressie of posttraumatische stress. Voor de welzijnscoach was het belangrijker welke positieve acties konden helpen dan wat de diagnose precies was. Zij ging met Els in gesprek en ontdekte meteen al sterke punten. Zo bleek haar echtgenoot Hans zeer steunend te zijn en wandelden zij dagelijks samen.

Er waren ook reële zorgen. Zo had Hans zijn baan verloren waardoor hun financiële situatie moeilijk was geworden. Ook woonden hun kinderen wat verder weg. Bovendien was Els erg kwetsbaar. Ze hield niet zo van veranderingen en vond veel dingen erg spannend. Na enkele gesprekken met het echtpaar ontdekte de welzijnscoach dat zij zich beiden graag in wilden zetten voor anderen en mensen wilden ontmoeten. Omdat zij zich samen sterker voelden dan alleen onderzocht de welzijnscoach of er een vrijwilligerstaak in het buurtcentrum was die Els en Hans samen konden oppakken. Dit was mogelijk: beiden houden zij van koken dus nu koken zij regelmatig in het buurtcentrum voor hun wijkgenoten. Met veel plezier.

Om het verhaal compleet te maken hebben Els en Hans nóg een zinvolle taak op zich genomen. Zij helpen nu ook bij activiteiten voor kinderen uit de wijk.

De welzijnscoach zegt: “Ik vind het zo’n mooi project, dat je iemand uit de medische sfeer zo goed kan helpen!”.

Toch zien we ook hoe kwetsbaar het leven is. We hopen dat er op termijn ook hulpverleners betrokken worden om de oude pijn en serieuze trauma’s van deze mensen wat hanteerbaarder te maken.

Ontdek je kracht, waar ben jij goed in?

Van kok naar computercoach

De 53-jarige Piet is sinds een jaar weer actief dankzij Welzijn op recept. Na jarenlang met veel plezier en motivatie als kok te hebben gewerkt, raakte hij zijn baan kwijt en moest hij deelnemen aan diverse re-integratietrajecten. Hierdoor ervaarde hij een leegte. Ook door een lichamelijke beperking lukte het hem helaas niet om een nieuwe baan binnen zijn vakgebied te vinden.

Zijn huisarts bood een oplossing: hij kaartte aan dat Welzijn op recept misschien wel wat voor Piet zou zijn. De huisarts had gelijk: na één gesprek met een welzijnscoach wist Piet al dat vrijwilligerswerk bij de computerles in het buurthuis hem leuk leek. Hij ging direct aan de slag, en na ruim een jaar bevalt het hem nog steeds erg goed (als cijfer geeft hij deze vrijwilligersactiviteit zelfs een ‘10’!) .

Piet geeft aan dat het vrijwilligerswerk iets toevoegt aan zijn leven, namelijk plezier, gezelligheid, motivatie en waardering. Ook heeft hij een goede klik met de coördinator van de computerlessen. Piet vertelt dat hij er weer achter is gekomen dat hij gemakkelijk contact kan leggen met anderen, kan begeleiden en een vertrouwensband op kan bouwen. Dit draagt ook bij aan zijn zelfvertrouwen.

Daarnaast heeft zijn vrijwilligerswerk als computercoach voor een extra impuls in zijn leven gezorgd: na enkele maanden is hij via i-doe ook gestart als vrijwilliger voor patiënten met Alzheimer, met wie hij wekelijks biljart. Piets leven is weer actiever en gezelliger geworden. Ook haalt hij veel voldoening en motivatie uit zijn vrijwilligerswerk. De leegte die hij ervaarde nadat hij zijn baan verloor, heeft plaatsgemaakt voor zingeving en plezier. Hij voelt zich doorgaans gelukkig en is blij dat hij is gestart als deelnemer Welzijn op recept.

Welzijn op recept heeft een relatie met positieve gezondheid